Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zavolejte faráře!

9. 8. 2007

                                              Zavolejte faráře!                                                 

 

 

  „Tak tady máš!“ Matt před něj položí hrnek mléka. Nikdo se nesměje a přemýšlejí, jak dlouho ještě to vydrží. Plouží se rančem v dědečkových holínkách jak mátoha, ale každý večer pravidelně dojí Čertovo kvítko. Matt těžce se dobelhá k svému místu v čele stolu a posadí se. Konečně aspoň chvilku nemusí chodit, jezdit nebo vyvíjet jakoukoliv činnost, kromě jídla a i to poslední dobou mu nechutná. Začne se rýpat v jídle.

  „Matte nechutná ti? Upeču sušenky.“ Všichni si povzdechnou. Poslední dobou Mary pořád peče sušenky.

  „Ale ne je to vynikající!“ Matt  spolkne pár lžíc. Pátravě se zadívá na Zacka, který mlčí. Klidně pije mléko a přitom Matt ví jak je upřímně nesnáší. Jenže doktor to nařídil a už přestal kašlat a řekl by, že zesílil.

  „Vypadáš opravdu hrozně, Matte“ se ozve Zack.

  „Jen přehodná nevolnost. Nic to není a doktora nechci vidět. Stejně jsou to všichni... tedy někteří“ rychle se opraví. Zack se usměje.

  „Možná bych se na tebe mohl podívat co ty na to?“ Zack navrhne s úsměvem. Ostatní zvednou hlavu.

  „Trochu se ve felčařině vyznám a když Šedý vlk dodá bylinky...“ nechá odeznít.

  „To je lákávé, ale musím bohužel odmítnout. Musím udělat ještě spoustu práce. Šedý vlku, Dakoto budu na severní pastvině. Hnědka se mně nejak nezdá...“ Matt narazí klobouk a spěšně opustí kuchyň.

  „Co mu je?“ optá se Zack. Šedý vlk dojí sousto a zvedne se. S ním Dakota.

  „Musím za Mattem. Přeji hezký den!“ řekne zdvořile a odejde. Simply si nacpe ústa jídlem a žvýká. Dívá se někam na polici. Sotva dojí sousto, už si bere další. Pořád se dívá na polici jako by nic zajímavého v kuchyni nebylo.

  „Mary, řekl jsem něco divného?“ otáže se Zack.

  „No popravdě řekl. On Matt strašně nerad doktory.“ Povzdechne si a dívá se jak Simply raději mizí. „Když mu bylo asi tak sedmnáct, hned po tom co jsme dorazila na ranč, tak dostal ošklivou nemoc. Nikdo nevěděl co to je a no zkoušeli na něm všechno možné. Od zábalu, až po píchání a já nevím co. Ležel skoro dva měsíce a všichni se už vzdali naděje. Už jsme skoro volali faráře k poslednímu pomázání“ pokřižuje se „ a pak se tu objevil Šedý vlk. Uzdravil ho, ale od té doby Matt nesnáší doktory. No a za měsíc Šedý vlk odejel a přivezl Dakotu. To je asi tak vše co vím.“

  „Dakota a Šedý vlk odkud jsou?“ nedá se Zack a dívá se jak Mary vstane ze židle a sbírá nádobí.

  „Tak to nevím. Jen vím, že dědeček Matta jim dovolil zde zůstat a oni pomáhají Mattovi. Tak jaké byste chtěl sušenky? Získala jsem skořici...“

  „Tak ty budou skvělé s mlékem“ řekne trochu kysele.

  „Matt to s váma myslí dobře, Zacku. Určitě Vás vzal k doktoru Lockwoodovi, který léčil jeho dědečka. To je kapacita a co řekne tak se tím oba řídili. Bohužel co odešla Mattova babička s ním nebylo k vydržení. Myslím, že bez Mary Katherine nemohl žít. Byla jeho světlem, životem. Raději půjdu zadělat na těsto a dopijte to mléko!“ Zack dopije mléko a jak se tak na ně dívá, myšlenky mu viří a pomalu se krystalizuji. Usměje se a pak se vydá ven. Je tady skoro týden a jen je doma. Mohl by si vyjet a podívat se jak to vypadá po ranči.

  Na verandě sedí  Simply a u nohou má psy, kteří jen tak poléhavají.

  „Simply nevíte, kde si mohu osedlat nějakého koně?“

  „Jasně, Zacku. Tamta ohrada co tak vyčuhuje. Nějakého si chytněte. Jsou k dispozici ranče. Jedete na projížďku?“

  „Chci si prohlédnout jak to vlastně tady to vypadá.“

  „Tak nezapomeňte si pušku. Jsou v té skříní na chodbě. Starám se o ně a tak jsou vyleštěné jak šerifova hvězda v neděli ráno.“ Zack se usměje a dojde si pro pušku. Vezme s pouzdrem, prohlédne si ji a opravdu. Čisťounka jak zrcadlo. Jde k ohradě a chvilku se dívá na koně. Jsou nádherni a skoro na projížďku jsou až moc drazí. Pak uvidí Appla. Skoro na toho uličníka zapomněl. Jde do přístřešku pro sedlo a hned uvidí svoje. Ošetřené a vyspravené. Hádal by na Simplyho. Vypadá na muže co umí jednu a tisíc věcí a šídlo v ruce mu určitě neznámým pojmem není. Vezme sedlo a všimne si bedny s mrkví a jablky. Vezme jablko a pak ještě jedno. Stejně asi jsou tady pro koně. Pověsí sedlo na břevno a s uzdou jde k Applovi. Ten zařehtá, když ho uvidí. Zack vytáhne jablko a podá mu je. Apple jemně ho vezme a rozkouše. Začne se dobývat do druhé kapsy a Zack je nucený vytáhnout i to druhé.

  „Ztloustl jsi Apple, ale projedeme se ne. A odteď každý den a taky si zajedeme do městečka se podívat důkladně co tam všechno je. A taky ke Grizzlymu, ano. Moc mi pomohl...“ mluví k němu zatímco mu dává uzdu. Vytáhne ofinu a upraví mu ji.

  „Jsi mi to, ale krasavec, Apple!“ Vezme ho za uzdu a vede ho k břevnu. Přiváže ho k břevnu a vezme sedlo. Hodí je na ně a přitáhne podpěnku.

  „No tak buď správně vychovanej“ a šťouchne ho do břicha. Apple vyčítavě vypustí vzduch a Zack pořádně přitáhne popruhy. Ještě aby po cestě někde slítl. Jede po ranči. Je opravdu krásný. Tak akorát na koňský ranč. Jeho dědeček dobře věděl co dělá a nediví se Byonnovi, že ho chtěl získat za jakoukoliv cenu. Vysoká tráva, hodně ptáků, hlavně na pekáč a pokud tu zůstane tak bude krocan nebo krůta na Vánoce... trochu se zachmuří. Jen neví co se Zackem.

  Dobře mu rozumí a kdyby byl na jeho místě... neví co dělat. Cítí se tady tak skvělé a nebýt toho mléka tak je to ráj na zemi. Jede a dívá se na koně a na celé údolí obklopené lesem. Pobídne Appla a tryskem letí údolím. Nepamatuje si, že by jel jen pro radost, ale za to mléko se mu musí pomstít. Neví sice jak, ale něco vymyslí. Jede a těší se z pohybu, koně, z přírody. Zastaví se vchodu do údolí a otočí se. Nezdá se, ale zas až tak malé není. Podívá se ven do okolního světa a najednou se mu tam nechce.

  Nechco znovu do saloonu, nechce se mu hrát a popíjet, vidět ty stejné tváře. Různé a stejně lačné, chtivé. Být bez Maryiny kuchyně a bez lakonických odpovědi Šedého vlka a dokonce si zvykl na Simplyho. Otočí zpět koně, sundá klobouk a pobídne Appleho. Ten se rozeběhne jako by cítil, že jede domu do své stáje.

  Matt si zacloní oči a dívá se jak údolím po cestě se žene nějaký jezdec.

  „Kdo myslíš, že je to, Šedý vlku?“

  „Netuším Matte, ale za chvilku ho uvidíme. Možná šerif?“

  „Kdepak. To není on. Jezdí jinak.“ Stojí a dívají se kdo k nim jede.

  „To je Apple!“ vyrazí ze sebe Matt a pobídne Bílou Lucy. Ta vyrazí k jezdci. Matt výskne. Konečně si vyjel. Zarazí prudce koně a čeká až Zack ho dojede.

  „Vyrazil sis?“

  „Už jsem doma nemohl to vydržet.“ Matt zaznamená doma. Je spokojený. Cítí, že Zack se rozhodl tu zůstat.

  „Příště řekni pojedeme spolu.“

  „Jen pokud budeš fit.“

  „To nic není“ namítne opět Matt. Ale cítí jak ho ta zatracená noha bolí. Včera se na to díval a vypadala hrozně. Oteklá skoro černá. Zack nic neřekne jen ho tiše pozoruje.

  „Víš, že to mohu prohlédnout. Sice nejsem odborník, ale za ty léta jsem toho dost pochytil a musel jsme se i naučit základy celé medicíny.“

  „Ne opravdu. To přejde samo.“ Zack přimhouří oči, když vidí jak opatrně a se sevřenými rty sesedá. Má toho dost.

  „Matte ukážeš mi tu kočku?“ Celý týden ho nechal na pokoji, ale nejde to dal jak se tu plouží skoro nad hrobem. Matt sebou trhne.

  „Promiň. Zapomněl jsem a teď nemám moc náladu ji chytat.“

  „Aha. Jsem hrozně zklamanej. Mám tak kočky rád...“ povídá smutně a poočku pozoruje jak je stále bledší a bledší.

  „Dobře já se pokusím,“ ale při pomyšlení, že někde shání kočku je mu dvakrát tak zle.

  „Skvělé Matte a teď mi ukáž tu nohu! Simply praští Zacka přes hlavu. Má ji moc velkou a hlavně dutou!“

  „Jasně Zacku!“ vytahuje svoji pušku a chce se rozmíáchnout. Matt udělá dva kroky a vrazí do Zacka. Ten ho chytí.

  „Simply jsi tu jako na zavolanou. Chytni ho za nohy a jdeme. Zvládneš to?“

  „Takové nedochůdče Zacku? Levou zadní!“ Simply je vážný, ale když vidí jak se Zack usmívá a v očích má jiskřičky uličnictví... tady se něco chystá a on u toho musí být. Oba ho nesou mezi sebou a Matt se zmítá. Snaží se Simplyho kopnout, ale ten ho drží jak stáhnutého medvěda. Pevně.

  „Zacku!“ Matt vyvrátí hlavu. „Pusťte mně!“

  „Je mi líto Matte. Až se podívám na nohu, tak pak tě pustím. Simply pomůžeš mně, že ano.“

  „Jistěže Zacku. Nechci vidět umírat Matta!“ Zack se zarazí a v tu chvílí mu dozraje v hlavě plán. Jen musí vidět tu nohu. Dotáhnou Matta do kuchyně a dají ho na židli. Mary v kuchyni není a tak ho přikurtujou mattovým lasem k židli a násilím sundají botu.

  „No fuj!“ nakrčí nos. Mrknou po sobě. Zack opatrně stáhne mu ponožku a hvízdne. Noha nateklá a černá. Perfektní.

  „Co sis mumlal?“ všichni tři se dívají na nohu.

  „Nevím jak ti to Matte říct, ale to je gangréna!“ Matt se Simplym zblednou.

  „Tím chceš ř...“

  „Jo zanedbalo se to a budeme muset řezat, ale nejdřív zkusím jeden starý recept co jsem dostal a pak nevím Matte.. nevím.“

  „Můžeš to udělat. Tu mast... ne řezat!“ vykřikne zoufale Matt, když vidí jak se Zack tváří pochmurně a opatrně se nohy dotýká.

  „Musíš být v klidu a ležet... nevím nevím jestli dokážu to zachránit. Zůstaň tady a my se Simplym a Šedým vlkem připravíme zábal.“

  Vyjdou ven a vážným hlasem povídá.“Máte dehet?“

  „No trochu jo. To je k tomu zábalu?“

  „Jistě. Pak budu potřebovat pár bylin a bláto.“ Vypočítáva Matt. Simply se na něho podezřívavě podívá, ale jde do stáje pro dehet. Zack se vypráví do bylinkářské zahrádky.

  „Šedý vlku rád tě vidím. Potřebuji pár bylinek. Heřmánek, Meduňku a pár dalších mohu si vzít co chci?“

  „Jistě Zacku. To je na tu nohu pro Matta?“

  „Ano. Vypadá to dost ošklivě tak mu udělám zábal.“ Šedý vlk přikývne a jen se dívá jak vybírá bylinky. Na konci sběru se rozhodne, že rozhodně vonět dobře nebudou, ale pokrčí rameny. Některé jeho recepty jsou takové, že jsou cítit na sto honu. Zack je donese ven na verandu. Simply tam čeká s dehtem.

  „Tak ještě plátno a bude to a bahno málem bych zapomněl. Dojdi pro plátno a já dojdu pro bláto.“ Jde a zastaví se u hnoje. Ne to by bylo kruté moc a přejde k obyčejnému blátu. Nandá do kbelíku a vše nese na verandu.

  Za chvilku už míchá s bylinkami zábal.

  „Ty Zacku nevadí, že ti dál nepomohu?“ Zahuhňá Simply.

  „Kdepak jen běž.“ Sotva Simply zmizí, Zack si  nandá  přes nos šátek a dýchá velmi povrchně.

  „Tak a je to“ zamumlá.“ Směs rozetře na plátno a potře dehtem, aby to drželo a jde mu to dát.

  „Ježíší Zacku je to nutné?“ Matt zbledne pod tou vůní.

  „Bohužel.“ Neochvějně si stojí za svým Zack.

  „Zacku co to tady tak smrdí. Otevři okno. Co to děláš?“ Mary přijde z venku do kuchyně.

  „Matt má gangrénu a tohle by to mohlo vytáhnou...“

  „Ježíší Maria svatý Josefe!“ Mary se pokřižuje a otevře okna. „A žít bude?“

  „To jistě. Já vím, ale musel bych to jinak řezat. Dělal jsme felčara u vojáků, víte!“ Dodá na vysvětlenou. Mary přikývne.

  „Matte já dnes budu spát v ubytovně. Promiň!“ Jde do svého pokoje zabalí pokrývku a přestěhuje se do ubytovny. Zack zatím ještě jednou to přejde dehtem a spokojeně kývne. Má co dělat, aby před tím smradem nezdrhl, ale drží se. Dnes rozhodně bude spát venku.

  „Počkej pomohu ti!“ podepře ho a vede do pokoje. Na postel kde jsou nohy dá kus celtoviny. Matt se položí.

  „Díky Zacku.“ Vděčně prohodí Matt. Sevře mu ruku.

  „Není zač. Ještě ti otevřu okno.“ Otevře okno a jde pryč.

  „Kdo mu donese jídlo?“ ptá se Mary, která vaří venku na ohni. Všichni se odvrátí.

  „Mám dost práce na severní pastvině  a když Matt nemůže tak musím tam jet s Dakotou.“ Šedý vlk je sice statečný, ale...

  „Já nemohu musím hlídat jídlo!“ Mary odmítne.

  „Já tam dojdu“ řekne Zack. A tak to jde oběd, večeři a opět snídani a oběd i večeře. Třetí den Jde Zack k Mattovi.

  „Matte jak je ti?“

  „Hnusně, ale ... víš nemůžeš se podívat jestli se to lepší?“ Zack přikývne a začne mu to sundávat. V duchu kleje jak pohan, jak jde to ztuha. Skoro to rve. Vezme to a vyhodí to ven. Psi se vypaří a vše živé zmizí z dohledu. Simply si přetáhne šátek přes ústa a jde vykopat díru, přímo na dvorku. Toho se nedotkne co živ bude.

  Je to přesně jak jsem si myslel, ale díky zábalu vypadá ještě hůř a černěji.

  „Je mi líto, ale musím to řezat!“

  „Simply pilku a nějaký líh nebo whisky cokoliv a plátno...!“ zařve z okna. Simply a ostatní se pokřižuji.

  „Zkus to přinést a stěhuješ se z ranče.“ Vyletí Matt skoro z postele.  „Tak je konec, že Zacku. A to jen proto, že jsem ti chtěl donést trochu mléka. Nechci žít bez nohy. Běž pryč ať mohu umřít!“

  „Ale Matte spousta lidi žije bez nohy!“ Zack ho hladí po ruce.

  „Ne nebudu se tu ploužit jako mrzák. Umřu a konec!“ Matt tvrdohlavě stojí na svém“A kdybys mně chtěl omámit, stejně umřu!“ Zack bezmocně poslouchá Matta.

  „Co mohu pro tebe udělat?“ Se smutnou tváří se ptá Zack

  „Poslední pomazáni. Díky moc, Zacku!“ Ten se vykloní ven a zakříčí.

  „Simply sedlej. Musíme pro faráře!“ Stáhne se zpět a vezme ho za ruku. „Je mi to tak líto Matte. Opravdu líto.“

  „Zacku už jsou osedlané a k čemu kněze?“ Simply s šátkem přes nos vběhne do pokoje.

  „K poslednímu pomázání Simply. Matt umírá!“

  Simply se pokřižuje. „Nedá se nic dělat?“

  „Jedině uříznout nohu. Podívej se sám.“ Ten k němu přistoupí a podívá se na černou nohu. Poklekne.

  „Smiluj se nad hříšnou duši.“ Pokřižuj se a zvedne.

  „Simply díky moc a jeďte ať ho stihnete.“ Zack se Simplym vyjdou ven. Chvilku tiše stojí a pak oznámí.

  „Jedeme pro kněze. Matt umírá!“ Mary začne vzlykat do zástěry a Šedý vlk prohlásí.

  „Začnu připravovat obřad Velkého ducha.“  Matt vše poslouchá z okna a začne se modlit. Je konec.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

souhlasím s Jun...sss

(Mája, 16. 8. 2007 12:24)

On to opravdu nemá lehký. Musím uznat, že Zack má drsný nápady. Asi bych něchtěla být na Mattově místě. Už jen z toho popisu.Zajímalo by mě jak to chce udělat s tou kočkou. Těším se na další díl.

můj komentář

(Hank, 14. 8. 2007 14:16)

osobně si myslím, něco v tom smyslu, že na zhmožděný kotník se neumírá, takže netřeba se bát. A ostatně, Hollidayův styl humoru byl legendární už za jeho života. Jako člověk, který mohl kdykoliv zemřít byl, mírně řečeno u něj černý humor na každodením pořádku;-)

hahahahahaaaa!!!

(E..., 11. 8. 2007 19:25)

boží, vážně!!! takhle sem se dlouho nebavila! nakonec to vypadá, že je Zack pěknej šprýmař...ale že je to drsná pomsta

Moc pekny ale doufám, ze nezemre

(Janule, 10. 8. 2007 18:45)

Tenhle díl je peknej =) ale doufám, ze Matt neumre to at je radsi bez nohy nez aby umrel no doufam ze bude ZIT ale fakt peknej dil =)

*****

(Bea, 10. 8. 2007 17:22)

Na to jak to má asociovat hlubší zamyšlení nad životem obecně a nad schopnostmi lékařů zvláště, jsem se málem usmála do hrobu:-))

Už nevím, co ti k tomu více napsat snad jen, že NENÍ NAD POŘÁDNÝ WESTERN! :-)) A když se k tomu přidá jeden zapáchající zábal + karbaník říznutej felčarem a navíc s tuberkulózou...:D Nemůže z toho vyjít nic jiného než pořádná komedie! :D Jen tak dál!

(Hele, tohle je asi jeden z nejkratší komentů, co?)

....

(Chiky, 10. 8. 2007 12:10)

Zack si to pěkně užívá XD takovej zábal bych nechtěla an i za nic XD Už aby bylo pokračování...

Sugoii

(Devilsing, Nakamura Asuka, 10. 8. 2007 8:00)

"výtlem jako sviň" XDD
tak to byl parádní díl...Chudák Matt, doufám že mu nohu zachrání..Mno ale jak tě znám tak určitě jo ;))